TwweeT en de kleine dingen

donderdag, juni 19, 2008

En daarna
Hoe de regen genadeloos uit de hemel valt.
Hoe troosteloos en verdrietig de wereld lijkt.
Hoe daarna de zon door de wolken breekt.
Hoe twee duiven hun verenpak oppoetsen en zich koesteren in de zon.
Vredig naast elkaar.

maandag, juni 02, 2008

Reis
Vorige week kwam ze op bezoek. Ik kookte voor haar: courgettesoep met tuinkers (twee porties) “je hoeft die losse tuinkers er niet bij te doen, die prikt in mijn keel”, varkenshaasje op een bedje van rabarber (een portie) “wel een beetje zuur” en tiramisu van bosvruchten (drie porties) “ben ik niet te gulzig als ik nog eens neem?”.
Ik vertelde over mijn nieuwe job, zij over de lessen cultuurgeschiedenis die ze volgde. En over haar reis naar Kreta. Dat ze haar badpak wilde meenemen en haar witte benen een behandeling met zelfbruiner ging geven. Ze tilde haar broekspijpen op. Ik zag blauwdooraderde schenen met hier en daar wit. Oude benen.
Ze gaf me raad over de planten in mijn tuin en wilde weten of ik gelukkig was. “Want dat zou ik heel graag willen”, voegde ze eraan toe. Ik zei haar dat het goed met me ging, dat ze zich over mij geen zorgen hoefde te maken. Bij het afscheid omhelsde ze me stevig. En nog een keer. Ik voelde hoe mager ze was, hoe broos.

Gisteren haalde haar reisgezelschap haar op. De koffer stond klaar, het vliegtuig zou niet wachten. Maar de deur bleef gesloten. Die nacht maakte mijn oma een andere reis. Ze vertrok naar een oneindig verre bestemming.